Kosmetisk akupunktur

 

 VAD ÄR KOSMETISK AKUPUNKTUR?

Kosmetisk akupunktur är en typ av akupunktur som inom ramen för traditionell kinesisk medicin används för att föryngra hud i framför allt ansiktsregionen. Trots mycket lång behandlingstradition och erfarenhet internationellt sett är det att anse som en relativt ny behandlingsmetod i Sverige.

Terapeuten använder sig av extra tunna och korta nålar, och behandlar på så vis hud och även underliggande vävnad med syftet att ge tydliga och märkbara resultat på rynkor och fina linjer. Akupunkturen påverkar även ansiktsmusklerna och ger därmed ett naturligt lyft i huden.

I vissa fall rekommenderar utbildade TCM-terapeuter (Traditional Chinese Medicine) örtformler som komplement till behandlingen.  Även dessa rekommendationer bygger på mycket lång behandlingstradition och ingår som en viktig del i den traditionella kinesiska medicinen.

En mer modern variant av kosmetisk akupunktur som rönt stort intresse senaste åren är behandling med så kallad mikronålsroller även kallad dermaroller, En mikronålsroller är ett verktyg för massiv penetrering av hud, en sorts roller med hundratals små mikronålar. Genom att använda denna skapas 100 000-tals små kanaler i huden vilket medför en kraftig stimulering av kollagen och elastin i huden. Detta genom att en mycket hög frisättning av olika tillväxtfaktorer sker i det behandlade området. Kollagenet fyller ut rynkor och fina linjer och ger ansiktet ett ”ungt” utseende. 

Om man dessutom tillför huden en salva/olja  innehållande kollagenstimulerande ämnen som t.ex.  vitamin E kan man via de små kanalerna öka upptaget till huden och nybildningen av kollagen och elastin.

Behandling med mikronålsroller, eller microneedling som man säger internationellt, kan ske som egenbehandling, dvs utföras i hemmet. I dessa fall används en roller med 0,2-0,5 mm långa nålar.

Vid klinik kan man använda 1,0-2,0 mm och få en effekt djupare ner i huden. I dessa fall kan man även behandla acneärr, små synliga blodådror, pigmentförändringar, celluliter, hudbristningar till följd av exempelvis graviditet, övervikt eller bantning.

Kosmetisk akupunktur är ett säkrare, naturligare och lämpligare alternativ till exempelvis kemisk peeling och plastikkirurgi. Effekten blir alltid vackert naturlig i sitt helhetsintryck. 

 

VEM ÄR KOSMETISK AKUPUNKTUR LÄMPAD FÖR?

Vi skulle vilja säga att detta är behandlingsmetoder lämpade för alla de som funderar på att göra något för att förbättra sitt utseende, där själva huden är en viktig komponent att åtgärda. Det kan handla om ärr, rynkor, pigmentfläckar, hudbristningar m.m.

För dig som istället för plastikkirurgi och dyrbara kosmetiska metoder och krämer vill pröva kraften i en effektiv, naturlig och mångtusenårig behandlingsmetod!

För dig som kanske prövat andra metoder men ändå önskar prova ett effektivt alternativ. 

För dig som redan går på akupunktur och är bekant med de välgörande hälsoeffekterna och önskar den kosmetiska behandlingen som komplement.

 

 

VAD GÖR KOSMETISK AKUPUNKTUR?

För att svara på denna fråga måste man definiera kosmetisk akupunktur enligt följande fem olika behandlingsmetoder.

1.Akupunkturnålar 

Små tunna nålar sätts in i huden på specifika akupunkturpunkter på benen och i ansiktet. Dessa är knappt kännbara. Dessutom används extremt små nålar (intradermalnålar) som appliceras direkt i fina linjer i ansiktet. Akupunktur ökar blodgenomströmningen i huden och skapar en massiv kollagentillväxt i ansiktet som slätar ut fina linjer och rynkor. Huden ser ”yngre” ut. Akupunktur påverkar dessutom muskeltonusen (muskellagers grundspänning) och kan på så vis lyfta och strama upp huden till exempel runt ögonen och hakan. Kroppspunkterna på benen reglerar och stärker ”Qi” den kinesiska medicinens definition av livskraften. Man känner sig avspänd och lugn efter behandlingen men någon dag senare även starkare och mer energetisk. Om man önskar kan en kinesisk diagnos fastställas och man får en individuell bedömning. Här utnyttjas den kinesiska akupunkturen till fullo och man kan behandla en rad olika åkommor och besvär. 

 

2.Dermaroller/Mikronålsroller 

En liten cylinder med en mängd av små, små nålar rullas över huden i 2 olika riktningar. Microneedling skapar en ökad blodgenomströmning och en kraftfull kollagentillväxt i huden. Inom loppet av några minuter skapas flera 100 000-tals små mikrokanaler ner till önskat djup i huden beroende på vilka besvär som behandlas. Vid djup microneedling (1,0 mm – 2,0 mm) sker en penetrering ner till kapillärnivå. Detta medför att viktiga tillväxtfaktorer som finns i blodet ges passage upp till huden. Detta är troligtvis den viktigaste orsaken till de fantastiska behandlingsresultat man kan uppnå med några få behandlingar. Den djupa microneedlingen sker oftast på klinik och ibland med bedövningssalva. 

Djupbehandling med mikronålsroller rekommenderas vid 6 tillfällen för att nå ett tydligt resultat. Behandlingsintervall är 14 dagar, då huden behöver läkas ut ordentligt mellan behandlingarna. 

Mikronålsroller för hemmabruk (0,2-0,5 mm) kan i nyttjas oftare. Dock är det viktigt att även här se till att ge behandlingen bästa möjliga läkningsförutsättningar. Dipl Akupunktör Tuva Linde på Birka akupunktur rekommenderar därför alla som använder mikronålsroller att använda de serum, masker och naturliga oljor som även rekommenderas i samband med behandlingen. 

Produkterna finns här www.tcmnordic.se

 

3.Hudvårdande salva/olja 

En mängd olika kosmetiska preparat som gör anspråk på att tillföra huden värdefulla ämnen finns på marknaden idag. De flesta välutbildade TCM-terapeuter (Traditional Chinese Medicine) som arbetar med kosmetisk akupunktur delar uppfattningen att även här är naturens egna lösningar de bästa att nyttja. Såväl innan som efter att huden har behandlats intar den ett skede av läkning vid kosmetisk akupunktur. Även om själva stickkanalerna inte syns finns där ett stort antal små kanaler till följd av att huden har penetrerats. Genom att använda naturliga (icke kemiskt framställda produkter) med dokumenterade effekter kan man hjälpa läkningen att komma till stånd och ge huden näring med vitaminer samtidigt som huden skyddas från eventuella angrepp från mikroorganismer. 

TCM Nordic har tagit fram ett hudvårdspaket baserat på endast naturprodukter, som är väl undersökta och med bevisad effekt. Dessa paket innehåller dels salva, för skydd och snabb läkning av stickkanaler i huden, dels en olja med antibakteriell effekt och olika vitaminer och mineraler som anses främja tillväxt av det hudföryngrande ämnet kollagen.

 

4.Örtformler enligt traditionell kinesisk medicin

Dipl Akupunktör Tuva Linde har 15 års erfarenhet av kinesiska örtformler. För att arbeta med kinesiska örter krävs ytterligare utbildning inom den traditionella kinesisk medicinen. Genom att stödja kroppen ”inifrån” kan man uppnå ännu kraftigare effekter. Vanligtvis läggs örtterapin till den kosmetiska akupunkturen vid trötthet, stress, näringsbrist, dålig matsmältning, acne, glåmig hy, för tidigt åldrande m.m.

 

5.Kost, och hälsoråd.

Alla vet vi att rätt kostvanor och hälsoråd kan ge avgörande effekter på såväl träning, återhämtning efter skada /sjukdom, men även vid kosmetisk akupunktur. Att välja en terapeut för din behandling som behärskar detta med såväl kost och hälsoråd är något vi anser vara viktigt för bästa möjliga resultat.

TCM Nordic Shop & Clinic, Birkagatan 25 Telefon 070 768 86 95